0317 - 72 44 15

Hovenier nodig in Wageningen?

Tuin winterklaar maken

Wacht niet te lang en bescherm de planten in uw tuin tegen de wind en kou van de herfst en winter. Klik hieronder op de verschillende tips voor extra toelichting en uitleg. Laat u een hovenier in Wageningen liever uw tuin winterklaar maken? Bel gerust 0317 - 72 44 15 of vraag een offerte aan via het contactformulier.

 1. Scheur planten die te groot zijn en niet goed meer groeien.
 2. Snoei de berk, esdoorn, kastanje, walnoot en druif vóór de jaarwisseling.
 3. Verwijder bladeren van het gazon en maai het gras.
 4. Laat bladeren in de border liggen.
 5. Bescherm vorstgevoelige planten door ze in te pakken.
 6. Span een net over de vijver om bladeren op te vangen.
 7. Plant bloembollen die in het voorjaar bloeien.
 8. Sluit water af.

Wanneer tuin winterklaar maken?

Oktober is de ideale maand om uw tuin winterklaar te maken. Doe het bij voorkoor in de eerste helft van de maand. In de tweede helft van de maand is de kans op vorst al aanzienlijk groter. Snoeien is dan al te laat en de kans dat planten die niet vorstbestendig zijn het overleven is al een stuk kleiner.

 

tuin winterklaar maken

8 tips voor een winterklare tuin

Volg deze tips op en geniet volgende lente en zomer van uw prachtige tuin.

Tip 1: Scheur planten

Oktober is de ideale maand om planten te scheuren. Hiermee wordt bedoelt dat de plant wordt opgedeeld in meerdere delen. Dit wordt gedaan bij oudere vaste planten waarvan de kern van de wortel geen groeipotentie meer heeft. De buitenkant van de wortel is geschikt om te herplanten, zodat een mooie nieuwe plant kan gaan groeien.

Tip 2: Bomen snoeien

De sapstroom van bomen zoals de berk, de esdoorn, kastanje, walnoot en druif komt al vroeg in het voorjaar op gang. Wanneer deze bomen te laat, en dus in het voorjaar, worden gesnoeid, dan gaan deze bomen “bloeden”. Dit is funest voor deze bomen. U kunt ze het beste in het najaar snoeien. Dit mag ook wanneer de bladeren er nog aan zitten. Voor tuinonderhoud in Wageningen kunt u ook bij ons terecht, mocht u het willen uitbesteden.

Tip 3: Gazon winterklaar maken

Gras groeit minder snel tot niet in de winter. Het is verstandig om het gras niet te kort te maaien, zodat er een mooi laagje gras blijft staan in de winter. Verder is het belangrijk dat de bladeren worden verwijderd. Wanneer het gras geen licht krijgt zullen er kale of gele plekken ontstaan.

Tip 4: Borders in de winter

Niet alle bladeren hoeven verwijderd te worden. Op sommige plekken vormen bladeren juist een mooie beschermlaag tegen de vorst. Voor planten en hagen is een laagje bladeren op de grond juist een dekentje die beschermt tegen vorst. Op die manier zullen de wortels niet worden aangetast door de vorst.

Tip 5: Vorstgevoelige planten inpakken

Je ziet ze in de winter wel staan: ingepakte planten. Dit is een goede manier om planten en struiken te beschermen tegen vorst. Pak planten in met windbreekgaas, vliesdoek, noppenfolie of een rietmat, zodat er nog wel licht wordt doorgelaten. Vooral voor wintergroene planten is dit belangrijk. Exotische planten kunt u het beste binnen in een koele ruimte bewaren.

Tip 6: Vijver winterklaar maken

De meeste vijverplanten zijn bestand tegen de winter. Hier hoeft dus niet veel aan gedaan te worden, behalve het gebruikelijke onderhoud. Het is wel verstandig om de vijver te bedekken met een net om de vallende bladeren in de herfst op te vangen. De waterpomp en het filter hoeven niet verwijderd te worden en ook niet uitgezet. Door de circulatie van water is er minder kans op bevriezing. Zo blijft er in de diepte altijd water voor de vissen om te overwinteren.

Tip 7: Plant of verwijder bloembollen

Bloembollen voor het voorjaar kunnen nu al gepland worden. Denk hierbij aan narcissen, hyacinten, tulpen en krokussen. Sommige bloembollen overleven de winter niet en moeten uit de grond gehaald worden. U kunt ze bewaren in kistjes op een koele plek en eventueel besprenkelen met water wanneer uitdroging dreigt.

Tip 8: Sluit water af

Doordat water uitzet bij bevriezing en geen kant op kan, kunnen leidingen knappen. Voorkom dit door de watertoevoer af te sluiten tijdens de winter. Zorg ervoor dat de kraan ook afgetapt is, zodat er geen water meer in de leiding zit. Doe dit bij uw buitenkraan.

Hovenier inschakelen

Mocht u geen tijd, zin of gewoon geen groene vingers hebben, dan staat Hoveniersbedrijf Van Zetten voor u klaar. In Wageningen en omgeving kunnen wij uw tuin winterklaar maken. Wij geven u inzicht in wat er precies nodig is voor uw tuin. Met onze flexibele planning kunnen wij u altijd op korte termijn helpen. Bel gerust 0317 - 72 44 15 of vraag een offerte aan via ons contactformulier.

 
 

Ons werkgebied

Wageningen, Rhenen, Bennekom, Renkum, Ede en omstreken.

Waarom van Zetten Hoveniers?

 • Heldere afspraken
 • Creatieve hoveniers
 • Ook voor exclusieve tuinen

Maak een afspraak

Hoveniersbedrijf Van Zetten is u graag vakkundig en snel van dienst. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Maak direct een afspraak door te bellen naar 0317 - 72 44 15.

Offerte aanvragen

Graag eerst een offerte voor u een afspraak maakt? Of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan ons offerte formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

shortcodeCommand = [bono_form]
Image
Aanleg/ontwerp: Geheel nieuwe tuinaanleg en/of tuinontwerp
Onderhoud: Snoeien, boomverzorging en ander seizoensonderhoud
Renovatie: Deelprojecten zoals een nieuwe schutting, vijver of bestrating

Werkgebied

Wageningen, Rhenen, Bennekom, Renkum, Ede en omstreken.

Hoofdvestiging